BLOGI 13.6.2017

Kesätyö työmaahaalareissa Pikisaaren Ankkurissa

Ensimmäinen vuosi opintoja alkaa olla takana ja kesän 2016 saan olla mukana Domector Oy:n projektissa As. Oy Oulun Pikisaaren Ankkuri.  Hankkeen rakennustyöt käynnistyivät touko-kesäkuun vaihteessa ja jatkuvat aina kesälle 2017 saakka.

Pikisaarentie kahteentoista valmistuu seuraavan vuoden aikana poikkeuksellisen mielenkiintoinen kohde sekä sijaintinsa, että korkealaatuisen arkkitehtuurinsa ansiosta.

Ensimmäisellä viikolla Pikisaaressa työt jatkuivat pitkälti työmaan perustukseen ja maatöihin liittyvillä tehtävillä. Näihin kuului muun muassa työmaakoppien asentamista, tontin pintamaiden kuorintaa, maakorkojen mittausta, kaivantojen kaivamista sekä kaivetun perusmaan poisajoa ja uuden perustusmaan ajoa tämän tilalle.  Kaivinkone on pyörinyt työmaalla aamusta myöhäiseen iltapäivään ja autot ovat kuljettaneet hiekkaa ja soraa tasaiseen tahtiin jo yli viikon päivät.

Loppuviikosta pääsimme siirtämään tontin rajoilla olevat sähkökaapelit tulevien perustusten tieltä ja aloitimme teräsponttiseinän rakentamisen. Seinä koostuu yksittäisistä elementeistä ja sen tarkoituksena on siirtää maanpaine alaspäin ja estää maaston valuminen kaivantoon. Nosturi pääsee nostamaan elementit paikoilleen perustustöiden alkaessa eivätkä ympäröivät rakennukset ja rakenteet pääse vaurioitumaan.

 

LVI- ja perustustöiden aloitus

Kuluneiden viikkojen aikana olemme edenneet rannasta tietä kohti ja kaivaneet rakennusten pohjia oikeisiin korkoihin.  LVI-urakoitsijat ovat asentaneet tontille pohjaviemäreitä ja -putkia innokkaiden lapiopoikien kanssa ja maatyöt tontin perällä ovat hyvällä mallilla. Pinta-alallisesti suurin talo ja saunarakennus ovat saaneet sokkelinsa, täyttönsä ja salaojituksensa.

Olemme asentaneet perustusten ympärille myös kattavan routaeristyksen sekä kiinnittäneet patolevyt suojaamaan perustuksia kosteudelta. Kun ensimmäisten rakennusten lattiat saadaan valettua, on vuorossa runkotöiden aloittaminen.

 

Heinäkuun aurinkoisia raksapäiviä

Heinäkuu lähenee loppuaan ja työmaallamme hommat ovat pyörähtäneet käyntiin toden teolla. Työt etenivätkin jouhevaan tahtiin eri puolilla tonttia työvahvuuden lisääntyessä samanaikaisesti.

Saunan lattian eristys ja lattialämmitystyöt etenivät siihen pisteeseen, että pääsimme valamaan työmaan ensimmäisen lattian. Myös maatyöt sekä loppujen rakennusten pohjat valmistuivat, ja kaivinkone saatiin vihdoin päästää väliaikaisesti poissa tontilta. Ongelmitta lopuista maatöistä ei kuitenkaan selvitty, vaan jouduimmepa räjäyttämään rivitalon montun pohjalta suuren kivenjärkäleenkin, joka ei suostunut yhteistyöhön keveämmin keinoin.

Varastorakennuksen ja rivitalon pohjat odottavat vielä perustustöiden aloittamista, mutta kahden keskimmäisen talon anturat valettiin ja kellarielementtityöt aloitettiin. Elementtikuljetuksia on saapunut jo yli viikon ajan tasaiseen tahtiin ennen aamu kuutta ohikulkuliikenteen ollessa vielä rauhallista. Ensimmäisen kellarin elementtien asennus on valmistunut ja alkuviikosta pääsimme valamaan kellarin seinät paikoilleen.

Rannimmaisen asunnon runkotyöt ovat käynnissä aliurakoitsijan toimesta. Pikku hiljaa rakenteet alkavat muistuttamaan taloa. Rakennuksen seinäelementit sekä katto kootaan alhaalla maassa ja nosturi nostaa ne ylös paikoilleen. Sokkelin päällä koottu katto sai pintaansa bitumipeitteen sekä räystäidensä alle maalia.

 

Ensimmäisen talo pystytys

Rannimmaisen talon katto ja seinät valmistuivat, joten pääsimme pystytystöihin heti 1. elokuuta. Kaikki neljä seinää asennettiin paikoilleen vuoron perään, jonka jälkeen katto nostettiin paikalleen niiden päälle. Runkotyöporukka jatkoi seuraavan talon pariin edeten samassa työjärjestyksessä.

Toisessa päässä tonttia käynnissä ovat kolmen muun talon kellareiden asentaminen ja valaminen. Sähkö- ja putkimiehet saivat hommat osaltaan valmiiksi, joten pääsimme valamaan kellariin lattian ennen viikonloppua. Samaan aikaan valettiin C-talon kellarin ontelolaattoja paikoilleen ja pystytetään rivitalon seinäelementtejä.

 

Rakennusprojekti etenee hyvää vauhtia

Syksy ja kylmenevät kelit tekevät tuloaan. Pikisaaren rakennusprojekti etenee hyvää vauhtia ja päästään osittain sisätilojen kimppuun. Omat työpäiväni rakennustyömaalla ovat tältä kesää paketissa ja paluu koulun penkille on koittanut. Seuraan projektin etenemistä kuitenkin koko talven ajan.

Kesäkuun alussa asennetun tuki- eli teräsponttiseinän purku on alkanut. Kuten arvata saattaa kiviseen maaperään ponttien upottaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Saman sain todeta myöskin seuratessani purkuprojektia. Tiukkaan tuntuivat pontit tarttuneen.

Runkotyöporukka on viimeistelemässä jo kolmannen talon kattoa, joka sekin päästään piakkoin nostamaan samaan aikaan valmistuvien seiniensä päälle. Rivitaloa lukuun ottamatta kaikkien muiden talojen lattiat on saatu valettua. Talot ovat saaneet ympärilleen patolevyt listoineen sekä routaeristeet.

 

Elementtien pystytystä ja välipohjien rakentamista

Tontin kolmas talo on pystytetty ja neljännen talon elementit on saatu lähestulkoon nostovalmiiksi. Täytyy sanoa, että hienoa työtä runkoporukalta!

Teknisen tilan ja varastorakennuksen seinät ja katto on asennettu paikoilleen ja kirvesmiehet kiinnittävät kipsilevyjä seinien sisäpintoihin. Tämän jälkeen jäljellä jää enää rivitalon suurelementtien rakentaminen ja pystytys. Kolmen-neljän viikon päästä kaikkien viiden talon pitäisi seisoa paikoillaan.

Kahteen rannan puolimmaiseen taloon on rakennettu välipohjat, jotka koostuivat yhdestä pitkittäisestä terästukipalkista, johon välipohjan primääripalkisto kiinnittyi. Lisäksi portaat on nostettu ja kiinnitetty paikoilleen nosturin avulla. Sisäpuolen seinät ovat saaneet eristeensä ja ovat osittain enää sisäverhouksen puutteessa.

Tontin maatyöt on saatu tehtyä ja maanpinta vihdoin oikeaan korkoon kauttaaltaan ympäri tonttia. Työmaa-aluetta saatiin viimein pienennettyä niin, että vuokrattu pyörätietila pystyttiin vapauttamaan käyttöön. Samalla pienennettiin myös aluetta rannasta päin, jotta takana sijaitseva metsäkaistale säilyisi hyvässä kunnossa rakennusajan.

 

Tilannekatsaus työmaalta

Kolmisen kuukautta kestänyt seinien ja välipohjien runkoelementtien rakennus huipentui, kun tontin viimeinen runko oikaistiin ja naulattiin kiinni. Talojen välipohjat ovat edenneet runkovaiheesta eristykseen. Rannimmaisen talon välipohja on levytetty ja LVI- työt ovat valmistuneet tältä erää. Hormien muuraus on tehty ensimmäisen talon osalta valmiiksi.

Muissa asunnoissa työt ovat jatkuneet pitkälti portaiden asennuksen ja kiinnityksen, LVI-töiden, höyrynsulkuasennuksen, kuistien puurunkotöiden ja eristyksen sekä seinien ja välipohjan koolaus- ja eristystöiden parissa. Maalämpöpumppujen poraaminen on myös aloitettu.

 

Vierailu työmaalla marras-joulukuulla

Ulkopuolelta huomio kiinnittyi ensimmäisenä paikalleen asennettuihin ikkunoihin ja lasiliukuoviin! Asennusurakka alkoi olla loppusuoralla: rivitalo on ikkunoita vaille täysin valmis. Pintamaita talojen ympäriltä oli myös muokattu niin, että niiden väliin oli päästy rakentamaan autokatosten puurungot. Peltityöt olivat edistyneet ja rannimmaisen talon ulkovuoraus kiertää jo lähestulkoon koko rakennuksen ympäri. Saunarakennus on saanut päälleen huopaisen vesikattonsa ja seuraavana vuorossa on sen eristäminen.

Sisällä taloissa pintalattiat on valettu ja niiden pinnat hiottu. Hormit on muurattu paikoilleen ja joka kulman takaa tursuavista sähköjohdoista päätellen myös sähköasennustöitä on paiskittu. Kuistiosien eristys ja tiivistys sekä väliseinien ja alakattojen rakennus ja levytys on työn alla lähes jokaisessa asunnossa.. Maalämpöä varten tarvittavaa laitteistoa on asennettu niin asuntoihin kuin tekniseen tilaankin.

 

Harjannostajaiset

Perinteisiä harjakaisia vietettiin 21.10. Pikisaaressa Turusen Sahan tiloissa. Harjannostajaiset on talonrakennuksen perinteeseen kuuluva juhlatilaisuus, jotka on tapana järjestää työmaan vesikattotöiden valmistuttua. Tällä kertaa tilaisuuteen otti osaa yhteensä lähes kuusikymmentä vierasta mukaan lukien pää- ja aliurakoitsijoiden työntekijät, tilaaja eli asuntoyhtiön tulevat asukkaat, vakuutusyhtiön edustajat sekä projektin johto ja pääsuunnittelijat.

Ohjelma alkoi Domector Oy:n toimitusjohtajan Pekka Pikkujämsän tervetuliaispuheella ja alkumaljalla. Puheiden jälkeen saimme kuulla vielä vakuutusyhtiön miesten hienon lauluesityksen, jonka jälkeen siirryimme herkullisen lounaan pariin – karhua salaatin kera ja  hirvenkäristystä. Kylläiset vatsat kiittelivät Turusen Sahan isännän Pekka Turusen taidokkaita keittotaitoja. Syönnin jälkeen lähdimme työmaakierrokselle. Työmaan johto kertoi projektin menneet ja tulevat vaiheet pääpiirteittäin kuulijoille. Kierroksen jälkeen palasimme sisätiloihin lämmittelemään ja nauttimaan maittavat kakkukahvit.

 

Kevät 2017 ja loppukiri

Pian tulevat vuoden päivät täyteen Pikisaaren työmaalla ja maaliviiva häämöttää jo alle kahden kuukauden päässä. Viimeiset kuukaudet työmaalla on vietetty suurimmilta osin LVI-asennusten, pintatöiden sekä kalusteiden ja kodinkoneiden asennuksen parissa. Talojen pintamateriaalit ja sisustusratkaisut on toteutettu yhteistyössä suunnittelijan ja asiakkaan kanssa, minkä ansiosta jokainen koti on saanut uniikin, mutta kutenkin keskenään yhtenäisen ilmeen. Yhteistä pintamateriaaleille ja väreille on jokimaiseman ja luonnonläheisten sävyjen antama inspiraatio.

Iso osa keittiökalusteista ja kodinkoneista on saatu paikoilleen ja takat muurattua valmiiksi. Laadukkaat materiaalit ja kalusteet luovat ylellisen, mutta kodikkaan ilmeen.

Kokonaisuus tontilla alkaa hahmottua paremmin, kun loputkin talot ovat saaneet ulkovuorauksen. Ulkovuorauksen värisävyt on valittu ympäröivän miljöön ja sen rakennusten värimaailmasta, minkä johdosta ne istuvat upeasti paikalleen.

Iina